Så använder vi VR i Smarta Fabriker

Virtual reality är en teknik som tar dig rakt in i en virtuell värld där du kan uppleva en digital miljö på ett sätt som liknar verkligheten. I projekt Smarta Fabriker har vi använt HTC Vive tillsammans med ABB:s robotstudio för att uppleva en digital tvilling av Smarta Fabrikers fysiska anläggning.

Varför vill man ha en digital kopia av den verkliga fabriken?

Innan den fysiska fabriken byggs kan man testa fabrikslayout och även PLC-program i en virtuell miljö vilket sparar både tid och pengar. Detta kallas för virtual commissioning eller virtuell driftsättning. Detta kan utföras utan VR men fördelen när du genom virtual reality befinner dig i fabriken är att du får ett helt annat perspektiv på hur saker får plats och passar in samt en mer verklighetstrogen bild av hur det faktiskt kommer bli. Man får också en inblick i hur man som operatör upplever anläggningen och kan diskutera tex ergonomiska aspekter.

I projekt Smarta Fabriker har vi använt oss av HTC vive vilket är ett VR system där du kan rotera och titta runt. Du kan också förflytta dig i rummet och på så sätt röra dig i den digitala världen. Med hjälp av handkontrollerna kan man teleportera sig, rita och jogga robotarna vilket innebär att man med handkontrollen tar tag i en robot i den virtuella världen och rör eller vrider på den. Den digitala kopian av fabriken är uppbyggd i Robotstudio från ABB. Alla sensorer som finns i verkligheten finns även i den digitala kopian och alla delar som kan röra på sig tex ställdon och transportbanor rör sig på samma sätt som i verkligheten.

Smarta Fabriker Vr 2
Statsminister Stefan Löfven tillsammans med elever från GTG
Smarta Fabriker Vr 3
Statsminister Stefan Löfvens autograf i VR

Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln är kategoriserat som Introduktion  |  Publicerad 2018-04-18  |  Skriven av Johan Bengtsson