Virtual Reality, VR inom service

En av VR: s största fördelar är att alla var som helst har möjlighet att noggrant studera konstruktionslösningarna för en komplett lastbil utan att behöva vara nära det fysiska objektet. Detta i sin tur gör det möjligt att inom produktutvecklingsprojekt göra tillverknings- och användbarhetsanalyser på en konceptuell nivå långt innan fysiska komponenter finns.

Det finns flera tvärfunktionella projekt som förändrar sättet Volvo kommer att arbeta på i framtiden. Olika funktioner arbetar tillsammans och har en gemensam mission; Att ta många av de komplexa delarna som ingenjörerna jobbar med in i en virtuell miljö.

Idag har vi möjligheten att visualisera en hel lastbil i VR utan att få sämre kvalité från CAD-modellen. VR-verktyget ger oss även möjligheten att manipulera och se lastbilen på ett sätt som inte vore möjligt i den riktiga världen och samtidigt kunna visualisera information om en specifik del om vi vill. En av de största fördelarna med VR är att vem som helst kan noggrant studera ingenjörslösningarna av en hel lastbil utan att behöva vara nära det fysiska objektet. Det möjliggör att lägga arbete i början av produktutvecklingen och kunna undersöka möjligheter inom produktion och eftermarknadsanalyser på en konceptuell nivå långt före en fysisk komponent existerar. Att kunna avbilda något i VR gör det enklare att förstå produkten, jämfört med att använda en skrivbordsversion på datorn.

Vr In Service Engineering 03
Källa: Johan Andreasson and Josefin Karlqvist, Volvo Group Trucks Technology

Inom eftermarknad och underhåll hjälper VR ingenjörerna och teknikerna med att utveckla branschen och servicemarknadens lösningar. Teknologin hjälper ingenjörer att utveckla och analysera service metoder och även förstå ergonomiska aspekter för teknikerna som ska arbeta på fabriksgolvet. Dessutom har teknologin en stor betydelse för träning, speciellt för tekniker. VR ger en träningsmiljö där det är möjligt att interagera och lära sig på ett intuitivt sätt. Videon visar exemplet av hur VR används för att lära sig att byta ut ett filter i en lastbil.


Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln är kategoriserat som Fördjupning  |  Publicerad 2018-05-08  |  Skriven av Sandra Mattsson