Automationsnivåer: kognitiv och fysisk automation

Automation kan definieras som teknik eller en typ av maskin som tar över en människas arbete. Automation finns i flera nivåer. För att automatisera smart och effektivt är det viktigt att göra indelningen efter nivåer samt att förstå vad de olika nivåerna innebär. 

Enligt Chalmers definition av automationsnivåer kan även statiska hjälpverktyg vara en automation. Det innebär att ett papper kan vara en automation. 

Lo Amatris
LoA-matris där automationsnivåer presenteras i två dimensioner: kognitiv och fysisk. Källa: Åsa Fasth.

Chalmers automationsnivåer består av två dimensioner: en fysisk och en kognitiv del (se bild ovan). Den fysiska automationsnivån är teknik som ersätter den mänskliga muskelkraften. Exempel på fysisk automation är en robot eller en skruvmejsel. 

Fysisk automationNivåExempel
Totalt automatisk7Autonoma system
Flexibel arbetsstation6Robot
Statisk arbetsstation5Pelarborr
Automatiskt handverktyg4Pneumatisk skruvdragare
Flexibelt handverktyg3Pollygrip
Statiskt handverktyg2Skruvmejsel
Totalt manuellt1Muskelkraft

Den kognitiva automationsnivån är teknik som ersätter människans tankekraft. Enligt Chalmers definition av kognitiv automation finns 7 nivåer av kognitiv automation (1-7): helt manuell, beslutsgivande, lärande, ifrågasättande, övervakande, ingripande och helt automatiskt. De sju nivåerna är kopplade till hur stor kontroll av en uppgift som människan har och på vilket sätt människan stöttas med information. Ett exempel är en helt autonom cell där människan inte bestämmer något eller en instruktion som hjälper operatören att ta beslut (nivå 2). 

Kognitiv automationNivåExempel
Totalt automatisk7Autonoma system
Ingripande6Säkerhetsrelä
Övervakande5Tillståndslampor
Ifrågasättande4Check-points
Lärande3Manual
Beslutsgivande2Arbetsorder
Totalt manuellt1Erfarenhet

Läs gärna mer i kursboken Smart automation. Där presenteras sju metoder för hur man praktiskt ska välja lösningar som är anpassade till operatören i slutmontering. 


Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln är kategoriserat som Fördjupning  |  Publicerad 2018-04-03  |  Skriven av Sandra Mattsson