3D scanning stöttar flexibiliteten i produktion

Genom att kartlägga hela produktionen med en 3D-scanner använder ingenjörerna vid Volvo Groups lastvagnsfabrik i Umeå, Sverige, nu en virtuell värld vid produktionsutveckling.

För att minska ledtiden vid förändringar måste vi utveckla nya metoder och verktyg, som vi får med virtuell tillverkning. 3D-scanning är ett av dessa verktyg. 3D-scanning görs under de naturliga produktionsstoppen, vilket ger exakt position på utrustningen i processområdena med millimeterprecision. Det resulterar i en virtuell karta som ingenjörerna kan använda för att programmera robotarna med hög precision utan att stoppa produktionen.

”Vi kan minska installationstiden, testtiden och vi får en bra kvalitet på förändringarna i produktionsområdet direkt”, säger Kent Sundberg.

Vår anläggning måste vara mer flexibel i framtiden så att vi kan vara snabbare att anpassa produkten till nya varianter

– Kent Sundberg, chef, teknisk support och IT vid Volvo Groups lastvagnsfabrik i Umeå
3 D Scanner
3D scanner

Den virtuella kartan kan också användas som ett komplement till besök eftersom det nästan är som att ta en digital promenad genom fabriken. Precis som en webbkarttjänst kan du titta i en 360 graders panoramautsikt.

- Nästa steg för oss är att genomföra något som kallas virtuell driftsättning, säger Kent Sundberg. ”Det är ett fint namn för virtuella tester och därmed ansluter vi flödessimulering till 3D-layouter och offline-programmering för robot och PLC till och med orderkön. Vi kan ansluta till det virtuella idrifttagningsverktyget och därmed uppskattar vi att vi kan minska installationstiden med 30 procent.”

3 D Layout
Källa: Thomas Lezama, Volvo Group Trucks Operations.

Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln är kategoriserat som Fördjupning  |  Publicerad 2018-04-03  |  Skriven av Sandra Mattsson