Ny kunskap är helt avgörande för industriarbetarna i den gröna omställningen. När tekniken byts ut och arbetsuppgifterna förändras behöver våra kunskaper uppdateras. Så att vi kan vara med och driva klimatomställningen på bästa sätt.
Därför är det så bra att det nya omställningsstudiesstödet äntligen är på plats. Nu är det möjligt att omskola eller vidareutbilda sig på 80 procent av lönen. Även den som står mitt i livet och ska betala för boende, bil och barn kan alltså plugga utan att ruinera sig.
Det är en fantastisk möjlighet – som IF Metall var med och skapade när vi förhandlade fram det nya huvudavtalet på den svenska arbetsmarknaden. Och nu gäller det att den här fina reformen verkligen används av industriarbetarna, i praktiken.
Arbetsgivarna har fortfarande ansvar för kompetensutvecklingen i arbetet. Men med det nya omställningsstödet får individen en större möjlighet att själv välja att vidareutbilda eller omskola sig – för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.
För en industriarbetare kan det till exempel handla om att utbilda sig till automationstekniker för att kunna jobba i de nya gröna batterifabrikerna. Nästan hela industrin skriker efter yrkesutbildad arbetskraft, men efterfrågan är särskilt stor inom automation och drift- och underhåll. Industrielektriker är ett riktigt framtidsyrke.
Det är viktigt att inte bara tjänstemän och akademiker tar chansen att få sina studier finansierade av det nya stödet. Och här har vi en facket en viktig uppgift – att uppmuntra och stötta våra medlemmar att faktiskt våga utveckla sin kompetens och ställa om.
Det kan vara äldre medlemmar som behöver stöd. Eller medlemmar som inte har så bra erfarenheter av att studera och inte känner sig bekväma med att sätta sig i skolbänken.
För den som känner att kunskaperna sitter i huvudet och inte på papper, finns det möjlighet att få sin kompetens validerad. Så att man får intyg på vad man faktiskt kan.
Och även för äldre personer som arbetat ett tag lönar det sig att plugga vidare, De som studerar på högskolan eller komvux får i snitt 75 000 kronor mer i årslön än de som inte fortsätter med vidare studier, visar en rapport från SNS. Den som bygger på sina kunskaper får helt enkelt mer pengar i plånboken.
När det gäller kompetensutveckling på arbetsplatsen är BAE Systems Bofors i Karlskoga ett gott exempel att lära av. Där har klubben tagit initiativ till en stor insats för validering och kompetensutveckling, och fått gehör hos företaget.
”Vi gör det för att ha ett jobb kvar att gå till om tio år. Det finns ju ingen lag som säger att vi ska ha en försvarsindustri i Karlskoga. Att företaget finns kvar hänger på att vi utvecklas. När våra ingenjörer ritar fram nya produkter, måste vi industriarbetare kunna montera dem”, säger Staffan Källström som är ordförande i IF Metall-klubben.
Han konstaterar att kompetensutveckling inte bara stärker oss i vår yrkesroll – utan även som människor. När vi ser att vi klarar av nya saker, då växer vi som personer.
Precis det är vad validering, kompetensutveckling, vidareutbildning och omskolning handlar om. Att tro på människan – hennes förmåga att utvecklas och växa. Så får vi högre löner, en snabbare grön omställning och en mer konkurrenskraftig svensk industri. Samtidigt som vi stärker oss själva och varandra.
Foto: Daniel Roos