3D-skrivare ger fantastiska möjligheter

Apparaterna ser ut som små fyrkantiga lådor, avger ett blåaktigt ljus och ger ett aningens futuristiskt intryck. Det är Volvo Cars 3D-skrivare i Torslandafabriken det handlar om.

- Vi köpte in dessa 3D skrivare i slutet av augusti och har sedan dess testat att skriva ut reservdelar till vår utrustning i produktion berättar Mohamad Abosh, underhållsingenjör på Centralt Underhåll Volvo Car Torslanda.

- Maskinerna är inte speciellt dyra i inköp egentligen, och investeringskostnad tar vi hem oerhört snabbt, fortsätter Mohamad. En typ av block eller stödkloss som används mycket i monteringsfabriken kostar hos leverantören 2990 kronor och har en leveranstid på upp till fem veckor. Vi kan skriva ut en själva på fem timmar till en kostnad av 182 kronor. Det finns många liknande exempel, som en Plastic Heel som det tar leverantören tre veckor att få fram till en kostnad av 1880 kr och vi gör en själva på fyra timmar för 240kr. Så det finns en oerhörd potential avseende både tid och pengar att skriva ut detaljer på detta sätt.

Detaljerna som tillverkas på karossfabriken är både värmetåliga och formbeständiga och de är testade för att hålla lika bra som de reservdelar externa leverantörer tillhandahåller.

Setting Up 3 D Printer Austrian Trainees
Mohamad Abosh från Volvo Cars driftsätter 3D-printrarna med hjälp av praktikanter

- Än så länge har vi bara sett början. Det tar tid att förstå och lära sig hur det fungerar och vilken potential det finns, säger Patrik Sjöström, Underhållschef. Men det finns stora möjligheter att på ett snabbt, billigt och säkert sätt få fram de reservdelar vi behöver. Just nu är det enbart plastdetaljer vi printar men det finns skrivare för andra typer av material, som metaller av olika slag; aluminium, stål, kolfiber och kevlar.

- Vi är en del av det globala Smart Maintenance-nätverket, och tanken är att alla våra fabriker runt om i världen skall ha egna 3D skrivare. Det är väldigt värdefullt att kunna dela information och kunskap inom företaget på detta sätt, säger Mohamad.

Att köpa in och testa 3D skrivare är en del i det större övergripande projektet Smart Maintenance, underhållsorganisationens bidrag inom Smart Factory och Industri 4.0.

- Predictive Maintenance, Internet of Things, Augmented Reality, Virtual Reality, Collabrative Robots och 3D-printing är bara några av de flertal “technical enablers” som möjliggör resan mot den smarta framtida fabriken, avslutar Mohamad.

Gtg Praktikanter
Praktikanter från GTG CAD:ar och 3D-printar reservdelar i monteringsfabrikens underhållsverkstad

Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln är kategoriserat som Fördjupning  |  Publicerad 2018-12-02  |  Skriven av Johan Bengtsson